Често задавани въпроси

Q?

Каква е успеваемостта на ин витро?

A.

Шансовете за бебе на една двойка варират от 60% до по-малко от 1%. При една млада жена те ще са максимални. При пациентка на 49-50 години и при мъж с тежки нарушения в сперматогенезата успеваемостта ще е силно намалена. Всяка жена има свой собствен шанс за зачеване и той се определя от много фактори – възрасттта, яйчниковия резерв, параметрите на спермограмата и др.

Q?

Има ли горна възрастова граница за ин витро?

A.

Всяка жена може да направи ин витро докато има фертилитет и яйчникова активност. Това е по Българското законодателство. При следене на яйчниците и фоликуларната активност жената може да направи пункция, оплождане на яйцеклетки и ембриотрансфер, ако има ембриони. С напредване на възрастта на жената успеваемостта намалява. Повишава се риска и от аномалии на бебето и се увеличава честотата на спонтанните аборти.

Q?

При използване на донорски яйцеклетки по същия начин ли стои въпроса?

A.

Когато жената е приемателка на донорски яйцеклетки има ограничение на възрастта. Всяка пациентка може да се включи в такава програма ако е до 50 годишна възраст. При забременяване с донорски яйцеклетки няма по-висок риск от спонтанни аборти и генетични дефекти на бебето.

Q?

Направила съм 3 неуспешни ин витро процедури и всичко е наред, но не се получава забременяване?

A.

Зад всеки неуспешен ин витро опит има причина. Най-често това е лошото качество на яйцеклетките поради напредналата възраст на жената. Генетичните аномалии в сперматозоидите са следващата по честота причина. Дефектните ембриони спират своето развитие и не се развива нормална бременност. Това е естествен процес в природата. Понякога причините са заболявания на матката/ миоми, аномалии, полипи и др/, които намаляват нейния имплантационен потенциал.

Q?

Какви изследвания трябва да се направят при неуспешна ин витро процедура?

A.

Консултацията след неуспешен ин витро опит е много важна. Тя анализира евентуалните причини за неуспех. Генетичните изследвания са изключително важни, тъй като неуспехът в повечето случаи се дължи на генетични дефекти на ембрионите. Тестовете за тромбофилия, ЕРА теста за определяне на имплантациония прозорец, изследване на ДНК фрагментацията на сперматозоидите са част от необходимите резултати за анализ. Хистероскопията е най-добрият метод за оглед на маточната кухина и лечение на патология. Лапароскопията е често необходима за оперативно премахване на възпалени маточни тръби и миоми на матката.

Q?

Колко неуспешни ин витро опита може да направи една жена преди да се откаже от забременяване?

A.

Като се имат предвид шансовете, повечето жени забременяват до три опита ин витро. Три неуспешни ин витро цикъла са сериозен брой. След тях и анализ на причините за неуспех е необходимо да се промени стратегията – операция, донорски яйцеклетки, донорска сперма и т.н. в зависимост от причините. След 3 неуспешни ин витро опита статистически шансовете рязко намаляват.

Q?

Ин витро стимулациите изчерпват ли яйчниковия резерв?

A.

При повече от три стимулации и пункции неминуемо се намалява резерва и се увреждат яйчниците. Това е обаче най-добрият метод с най-големи шансове за бебе при пациентки с нормален яйчников потенциал.

Q?

Подходящи ли са вани, басейни и спа процедури след ин витро?

A.

Не са препоръчителни. Ваните и басейните повишават риска от инфекция на влагалището. Високите температури в сауните и парните бани не са подходящи и нарушават терморегулаторните механизми и променят условията за имплантация в матката.

Q?

Задължително ли се прави кръвен тест след ин витро?

A.

Кръвните нива на хормона на бременността ни дават най-точна информация за имплантацията. При положителен резултат тестът се повтаря след 48 часа да се проследи покачване на нивата на човешния хориален гонадотропин. При кървене и съмнения за извънматочна бременност кръвният тест е също максимално информативен.

Q?

Медикаментите, които се изписват след пункция, докога трябва да се продължат?

A.

Голяма грешка след ин витро е спирането на лекарствата след трансфер при изчерпване на таблетките в опаковката. Например спирането на прогестерона след трансфер /например Утрогестана/ води до кървене при всички момичета и загуба на бременността. Всички медикаменти се приемат до кръвния тест за бременност. Когато те свършат, се купуват нови от аптеката.

Q?

Разрешени ли са половите контакти при ин витро?

A.

При ин витро стимулация и след пункция яйчниците са силно увеличени, болезнени и чувствителни. Половите контакти в случая могат да причинят болка, маточни контракции и кървене и са абсолютно забранени. Ин витро е една сложна процедура и за нейният успех е необходим покой и пълна липса на маточни контракции. Сексуална активност се разрешава от някои клиники след 3 месец на бременността след пълното образуване и функциониране на плацентата.

Q?

Може ли да се объркат яйцеклетките, сперматозоидите и ембрионите при ин витро процедура?

A.

След пункция яйцеклетките, сперматозоидите и ембрионите на всяка двойка се отделят в отделни петрита и инкубатори. В нашата клиника такива грешки не са правени, но е възможно. Описани са случаи на раждане на черно бебе при бели родители и други подобни случаи при много натоварени клиники с много пациенти.

Q?

При онкологични заболявания замразяване на яйцеклетки и сперматозоиди е стандартна процедура, нали?

A.

При млади хора често се откриват левкемии и други злокачествени заболявания. Тяхното лечение налага в повечето случаи налага химитерапия и/или лъчелечение, което може необратимо да увреди и унижожи половите клетки в тестисите и яйчниците. Замразяването на яйцеклетки и сперматозоиди преди това е много важно с цел бъдеща репродукция.

Q?

Може ли една жена да замрази яйцеклетки с цел да отложи забременяването за по-късен етап от живота?

A.

В Западна Европа това се нарича “social freezing” и е много модерно. Сега съвременната методика за замразяването на яйцеклетки – витрефикацията е много надеждна и дава добри възможности за отлагане на забременяването на по-късен етап. Ако жената има мъж, оплождането на яйцеклетките и замразяването на ембриони е по-добра алтернатива.

Q?

Може ли да се направи ин витро стимулация при жена с анамнеза за тромбози и други тромбемболични усложнения?

A.

В тези случаи най-често се касае за вродени и придобити състояния на тромбофилия. Този термин се използва за състояния, характеризиращи се със повишена съсирваемост на кръвта. Има генетични нарушения на гените за кръвосъсирването, при които кръвта се съсирва 100 и повече пъти по-бързо и силно. Хормоналната стимулация е контраиндицирана в тези случаи, тъй като може да доведе до масивно образуване на тромби и фатален изход. Тези жени могат да опитат ин витро пункция и оплождане при спонтанен цикъл. Но те трябва да знаят, че последващата бременност и раждане също е свързана с повишен риск от тромбообразуване и емболия.

Q?

Повишава ли се риска от рак след ин витро оплождане?

A.

Многократните стимулации и пункции повишават риска от рак на яйчника в по-напреднала възраст. При жени след 35 години и тези с анамнеза за рак на гърдата /майка , баба, сестра/ е задължително преди ин витро процедура да направят мамологично изследване на млечните жлези. Стимулацията не причинява рак на гърдата, но хормоните стимулират при вече наличие на такъв процес.