Качеството на спермата на ИКСИ поколението

Водещата лекция на конгреса на Европейското Дружество по Човешка Репродукция и Ембриология (ESHRE) в Барселона тази година беше посветена на първите резултати от изследвани на вече порастналите момчета, родили се след прилагането на ИКСИ метода на оплождане на яйцеклетката. Интрацитоплазмената инжекция на сперматозоиди в яйцеклетката (ИКСИ) дава възможност на мъже с тежки нарушения в сперматогенезата да създадат поколение. Основният въпрос е дали тези нарушения се унаследяват от полученото поколение момчета. Голяма част от причините за лошо качество на спермата са генетични – микроделеции на У-хромозомата, аномалии в хромозомния набор и др.

Началото на ИКСИ ерата за лечение на мъжкия стерилитет е поставено през 1991 година от Andre van Steirteghem в Брюксел, Белгия. През 2018 година в света вече има над 2,5 милиона родени ИКСИ бебета. Какво представлява ИКСИ? Това е инвазивна процедура, при която в яцеклетката се инжектира един сперматозоид, като така се прескачат няколко стъпки от нормалния процес на оплождането. За целта могат да се използват и единични сперматозоиди, получени от биопсия на тестиса. Така практически стерилни мъже имат шанс да създадат поколение. В момента ИКСИ се използва за оплождане и при липса на спермална патология в много ин витро лаборатории. Има ли рискове при прилагането на ИКСИ метода? Може ли мъжкия стерилитет да се предаде през поколението?

Проучване, направено от Центъра по медицинска генетика в Брюксел, Белгия, изследва репродуктивния потенциал при вече млади момчета, родени след ИКСИ оплождане. Проучването включва преглед от андролог, извършване на репродуктивни хормонални тестове (инхибин Б, анти-мюлеров хормон, тестостерон), спермограма, генетичен анализ.

Резултатите:
• На 8-годишна възраст развитието на тестисите е нормално и нивата на инхибин Б и АМХ са в границите на нормата;
• На 14-годишна възраст гениталното развитие е нормално и същото се отнася за инхибина и АМХ. Нивата на тестостерона също не се отличават от тези на нормалната популация. Това важи и за момчетата на бащи с тежки нарушения в сперматогенезата;
• Сравними са нивата на гениталните аномалии при ИКСИ момчетата (13%) и нормалната популация (11%);
• Липсва разлика в обема на тестисите;
• На 18-годишна възраст са сходни нивата на тестостерон, ФСХ, ЛХ, инхибин Б;
• ИКСИ момчетата имат почти наполовина намален брой на сперматозоидите в еякулата в сравнение с контролната група момчета, заченати по естествен път;
• ИКСИ момчетата имат почти наполовина намален брой подвижни сперматозоидите в еякулата в сравнение с контролната група;
• ИКСИ момчетата имат три пъти по-голям риск да имат ниска спермална концентрация (< 15 million).
• ИКСИ момчетата нямат по-голям риск от нарушения в морфологията на спермата (тератозооспермия). Не се отчита и разлика в качеството на спермата.
• При сравнение на спермалния анализ на бащи и момчета няма корелация за степента на нарушения в сперматогенезата.
Намалява ли ИКСИ метода фертилитета на поколението? Изследванията проведени до момента, не дават достатъчно данни, за да се направят ясни изводи. Бъдещите проучвания на по-голяма група момчета от новата ИКСИ генерация ще даде отговор на този въпрос.

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be Logged in to post a comment.