Препоръчително хранене при ин витро

Храненето е основна предпоставка за успешна ин витро бременност

Бременни сте, планирате бременност или сте в процедура по ин-витро – не забравяйте, че трябва да обърнете внимание и на вашето хранене. То може да се окаже ключът към една успешна и здрава бременност. По време на прегледа, лекарят не винаги отделя достатъчно време за препоръки относно хранителния режим по време на ин витро процедурата. Ето какво трябва да съдържа една оптималната диета, която най-добре да започне още 2-3 месеца преди забременяване.

 1. Протеини – те са източник на аминокиселини за изграждане на тъканите. Месото, яйцата и растителните протеини в ядките и бобовите храни са задължителен елемент в менюто. Около 25% от дневния прием калории трябва да се доставят от белтъчини.
 2. Водата е найценнната напитка за жената, правеща ин витро процедура. Оптималният прием е 2 -3 литра дневно. Водата улеснява метаболизма на хормоните, намалява нивата на яйчникова хиперстимулация и на токсичните метаболити, получени при разграждането на естрадиола. Приемът на чаша вода на час е най-добрата препоръка.
 3. Фолиевата киселина е изключително важна за деленето на клетките и развитието на ембриона. Тя се съдържа в множество храни, но особено богати на нея са грах, яйца, спанак, броколи, киви, тофу, аспержи. Поради изключителната й важност, фолиевата киселина е задължителна хранителна добавка още преди забременяване или стартиране на ин витро процедура.
 4. Храни, богати на Цинк. Недостигът на цинк в организма води до появата на хормонален дисбаланс. Това от своя страна нарушава процеса на зреене на яйцеклетката и имплантацията на ембриона. Дневна доза от 15 мг цинк е задължителна и може да се набави от млечните продукти, пълнозърнести храни, картофите и ядките.
 5. Въглехидратите са основен източник на енергия за организма. Ин витро процедурата изисква огромно количество енергия. За тази цел подходящи естествени източници на въглехидрати са зърнените храни, плодовете и картофите.
 6. Мазнините присъстват също в здравословното хранене. Холестеролът е основа за синтез на женските полови хормони. Особено полезни са мазнините в орехите, царевицата, зехтина и лененото семе.
 7. Авокадото е известно още от древността като изключително полезна храна. Всекидневният прием гарантира приема на полиненаситени мастни киселини, които са важни за успешно ин витро зачеване и бременност.

Храни, които трябва да се избягват при ин витро процедура и бременност:

 1. Сурови яйца, сурово мляко, сурово месо, дивеч и др. При консумацията на тези продукти има риск от инфекция със салмонела, трихинелоза и остро натравяне. Затова месото и яйцата трябва да са добре сготвени, а млякото пастьоризирано.
 2. Изкуствени подсладители – използват се често от жените, с цел да предотвратят качването на килограми при стимулация и бременност. Доказано е обаче, че захаринът намалява успеваемостта на ин витро процедурата. Всички изкуствени подсладители трябва да се избягват.
 3. Рафинираната захар води до бърза хипергликемия и e вредна. Това води до бързо повишаване на нивата на инсулина и инсулинова резистентност впоследствие. Хипергликемията намалява успеваемостта на ин витро процедурата, подобно на диабета. Шоколад, торти и подобни десерти също трябва да се избягват.
 4. Морската храна е рискова при жени в ин витро процедура. Тя може да причини инфекция и масивно отделяне на хистамин, което да доведе до диария. Същото важи и за сушито. Често може да съдържа високи нива на живак, което съответно да доведе до аномалии на плода.
 5. Алкохолът е основна причина за нарушаване на процеса на овулацията или отделяне на незряла и некачествена яйцеклетка. Той е абсолютно забранен при ин витро процедура. Алкохолът е токсичен за яйцеклетките и сперматозоидите. Той действа и като диуретик и увеличава екскрецията на фолиева киселина, цинк и други фертилни нутриенти. Приемът на алкохол по време на бременност е и най-честа причина за аномалии на плода.
 6. Кофеинът е доказан, като причина за спонтанни аборти. Кафето и черния чай е най-добре да бъдат избягвани от жени, правещи ин витро.
 7. Френските сирена са деликатес, при който обаче има риск от инфекция. Првят се от мляко, непреминало достатъчна термична обработка. Синьо сирене, бри и камембер не трябва да са в менюто на бременната жената, или жената правеща ин витро.
 8. Соята е фитоестроген и може при прекомерна консумация да доведе до хормонален дисбаланс. Затова също със соята не трябва да се прекалява.
 9. Хидрогенираните мазнини /маргарин/ не могат да се разграждат и се натрупват в черния дроб. Така се нарушава метаболизма на женските полови хормони. Трябва да се избягват транс-сатурираните, „нездравословните“ мазнини съдържащи се в бургерите и др.

Медитацията, акупунктурата и масажите намаляват стреса и са безопасни за жените планиращи бременност. Заедно с оптималното хранене, те могат да допринесат за успеха на ин витро процедурата и бременността.

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be Logged in to post a comment.