Спонтанният аборт след ин витро процедура

Положителният тест за бременност, получен след ембриотрансфер е успех за пациента и неговия лекар. За съжаление обаче, сравнително голяма част от тези биохимични бременности се нарушават и в резултат на това не завършват с родени деца. Спонтанният аборт след ин витро оплождането се приема изключително тежко от двойката.

Причините могат да се опишат по следния начин:

 1. Генетични нарушения в развиващия се ембрион са най-честата причина.
  Ако се изследват генетично спонтанните аборти в първия триместър от бременността, в мнозинството от случаите ще се установят генетични аномалии на плода. „Остаряването на яйцеклетките“ или така нареченото “лошо качество” на последните е общ термин, който се използва за обясняване на причините за тези генетични нарушения. С напредването на биологичната възраст на яйцеклетките в тях намалява броя и функционирането на митоходриите, които дават енергия. Нишките на делителното вретено също дегенерират и това нарушава правилното разделяне хромозомите при оплождането. Така се получават генетични нарушения още при оплождането, които в последствие водят до спонтанен аборт. Нарушения в качеството и морфологията на сперматозоидите или т.нар. тератозооспермия е другата причина за формиране на генетични нарушения и в резултат на това спонтанен аборт. Сперматозоиди с дефекти, които са оплодили яйцеклетката, по правило вкарват грешен генетичен код. Резултатът в повечето случаи е липса на бременност или спонтанен аборт.
 2. Причини, свързани с матката.
  Често наличието на миомни възли води до деформация на лигавицата на матката, на т.нар. Junctional Zone. Те пречат на имплантацията на ембриона и водят до спонтанни аборти. Полипите на ендометриума също в много случаи пречат на успешното имлантиране и да доведат до аборт. Маточните аномалии, основно маточният септум/преграда, е друга водеща причина за неуспешно протичане на бременността. Истмико-цервикалната инсуфициенция (слабост на маточната шийка) е друга причина за спонатен безболков аборт във втория триместър на бременността.
 3. Причини, свързани с нарушена биохимична среда в матката.
  Възпалението и токсичната среда във възпалените маточни тръби, т.нар. хидросалпинкси е друга причина за спонтанен аборт. Дренирането на тази ембриотоксична течност в матката може да доведе или до напълно блокиране на имплантацията или до спонтанна загуба на ембриона. Аденомиозата на матката представлява активно инфилтриране на маточния мускул от ендометриозни огнища. Това води до възпаление на матката, нарушава оптималната среда за развитие на ембриона и като резултат до спонтанен аборт. Диабетът е заболяване, което често се среща при жени във фертилна възраст. Хипергликемията, която често се развива при него, действа токсично на ембриона. Като резултат могат да се получат аномалии в развитието на плода и рискът от спонтанни аборти е много голям.
 4. Причини, свързани с кръвосъсирването.
  Тромбофилията е общ термин, който описва състояние на повишена съсирваемост на кръвта (в някои случаи до 100 пъти над нормата). Дължи се на дефект на гените на кръвосъсирване (протеин S и C, протромбин и др.) В резултат на това се образуват микротромби и се нарушава функцията на плацентата. Резултатът е повтарящи се спонтанни аборти.
 5. Дефицит на фолиева киселина.
  Това е назависим фактор за формиране на аномалии в бебето и причина за спонтанен аборт. Дефицитът на фолиева киселина може да се получи при недостатъчен прием с храната или при нарушения в ензима метил-тетра-дехидрофолат дехидрогеназа, който пречи на усвояването й от организма.
 6. Имунологични причини.
  Понякога имунната система образува антитела и/или има повишена активност на NK клетките (клетките килъри). Те могат да попречат на успешното протичане на бременността. Това се среща често при автоимунни заболявания като системен лупус еритематодес, болестта на Хашимото и други.
 7. Повишен стрес на организма и обща емоционална нестабилност.
  Страхът и безсънието отделят неимоверно количество стресови хормони в кръвта – адреналин и норадреналин. Те намаляват маточния кръвоток, водят до хипергликемия, образуват се множество кислородни радикали и т.н. Към тази група причи за спонтанен аборт спада и упражняване на тежък физически труд от бременните жени.
 8. Половите контакти.
  Сексуалните контакти след ин витро винаги носят риск от кървене, болки и отлепване на плодното яйце. Затова е препоръчително поне в първият триместър те да се преустановят.
 9. Вирусните и бактериални инфекции.
  Особено опасни са грипните вируси, които причиняват интоксикация и повишаване на телесната температура. Те са най-честата причина за спонтанен аборт след инфекция. Някои автори препоръчват поставяне на противогрипни ваксини преди зобременяване по време на грипния сезон.
  Всеки спонтанен аборт, получен след ин витро процедура трябва да се анализира. Трябва да се установят причините за него, с цел избягването му при следващо забременяване.

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be Logged in to post a comment.