Полезни теми

Успешната имплантация при ин витро се определя от медикаментите, предписани след пункцията

 • 34518514 – progesterone

Прогестероновата терапия е най-важна след ембриотрансфер. Контролираната яйчникова хиперстимулация, агонистите, високите нива на естрадиола и тригерирането на овулацията с ЧХГ блокират пулсативната ЛХ секреция от хипофизата. По този механизъм след пункция жълтите тела в яйчниците не се стимулират и те не произвеждат достатъчно прогестерон. Налице е дефект на лутеалната фаза и прогестеронова недостатъчност. При липса на прогестеронова терапия след ембриотрансфер, повечето жени получават кървене и губят бременността въпреки, че ембрионите може да са отлично качество. Отличните резултати при програмите с донорски яйцеклетки доказват, че при приемателки външният прием на прогестерон е напълно ефикасен и достатъчен за успешна имплантация на ембриона. Оптималният период на тази терапия зависи от точното стартиране на прогестерон от деня на пункцията на донорката. При стимулиране на яйчниците на пациентки за ин витро може да се наблюдава преждевременно покачване на прогестероновите нива и изместване на имплантационния прозорец. Продължителността на прогестероновия прием и не толкова дозата са важни за оптималната подготовка на ендометриума на матката.

Прогестероновото лечение се стартира при аспирацията на зрели яйцеклетки. В началото прогестеронът се е прилагал мускулно в мастен разтвор. Макар и много ефективна тази терапия е била силно болезнена с образуване на стерилни абсцеси в мускулите. Сега водеща е интравагиналната апликация на прогестеронови препарати /Utrogestan, Crinone/. Те имат директна абсорбция през лигавицата и висока бионаличност в матката – First pass uterus effect. Така се заобикаля метаболизма в черния дроб и се постигат високи нива в ендометриума и успешна имплантация. Тяхната ефективност е еднаква с прогестерона приложен мускулно. През устата може да се приема синтетичния прогестерон – дидрогестерон /Дуфастон/. Въпреки че има проучвания, които показват ефективност, в клинични изпитвания той не води до категорични децидуални промени в ендометриума, необходими за успешна имплантация. Така неговата ефективност при някои АРТ пациенти може да не е достатъчна.

При ендометриозата се наблюдават промени в ендометриума, които общо се обобщават с термина прогестеронова резистентност. Те водят до неуспешна имплантация въпреки добро качество на ембрионите. Този феномен се дължи на прогестероновия рецепторен ко-активатор Hic-5. Тази прогестеронова резистентност не може да се компенсира с по-високи дози прогестерон. Тя се лекува с предварителна и продължителна супресия 3 – 6 месеца с агонист /Декапетил/ при така наречения ултрадълъг протокол. Друга възможност е 6 – 8 седмична терапия с орална контрацепция. При поликистозната болест на яйчниците също е налице прогестеронова резистентност. Тя се дължи на повишените нива на андрогените и се компенсира до известна степен също с орална контрацепция.
Продължителността на прогестероновата терапия е въпрос на дебат. Някои специалисти я продължават до теста за бременност, други до УЗИ данни за сърдечна дейност /8 г.с./. Аз предпочитам да продължавам прогестероновата терапия през цялата бременност – Утрогестан 2 х 200 мг интравагинално. Това лечение има утеро-релаксиращ ефект и доказано намалява честотата на спонтанните аборти и преждевременните раждания. По този начин профилактира усложненията при липса на рискове и странични ефекти.
Чхг препаратите /Овитрел, Хориомон, Прегнил/ също могат да се използват за лутеална поддръжка на бременността. Те стимулират жълтите тела за продукция на прогестерон. Хормона на бременността има и допълнителен имуномодулиращ ефект, който повишава имплантацията. През 3 дни се прилагат по-малки дози 1500-2000 единици. Това лечение има отлична ефективност, но много голям риск от хиперстимулация при hyperresponders.

Приемът на естрадиол /Естрофем/ през устата или трансдермално /Климара/ цели да компенсира намаляване на естрогеновите нива след пункция. При жени с риск от хиперстимулация това не е необходимо. Но при останалите пациентки това стабилизира ендометрилана лигавица и създава оптимални условия за имплантация на ембрионите.

Лечението с антиагреганти /Аспирин/ и антикоагуланти /Фраксепарин и Клексан/ повишават успеваемостта на ин витро цикъла. Хормоналната стимулация и високите нива на естрогените повишават съсирваемостта на кръвта. Създава се едно състояние на придобита тромбофилия /повишена склонност към тромбообразуване/. Аспиринът и Клексанът медикаментозно намаляват съсирваемостта на кръвта и повишават успеваемостта на имплантацията. Така се намалява и риска от спонтанни аборти. Тези медикаменти се предписват след пункцията. Ако се започнат по-рано има опасност от получаване на кървене в корема от яйчниците след аспирацията на яйцеклетки.

Приемът на кортикостероиди намалява възпалителна реакция и има имуно-супресивно действие. Той се препоръчва при приемателки на донорски яйцеклетки и при жени с авто-имунни заболявания като болестта на Хашимото и др.
Обезболяването с Парацетамол и приемът на Но-шпа при контракции и спазми на матката повишават качеството на живот след пункция. Приемът им е безопасен и симптоматичен.

Антибиотичната терапия се препоръчва при пунктиране на яйчници с ендометриозна киста и при тежка тазово-възпалителна болест с хидросалпинкси. В противен случай, при липса на данни за инфекция, аз не изписвам антибиотици.
Почивката след пункция е задължителна. Приемът на 3 литра течности на ден и диета богата на белтъци е също много важна за нормализиране на хормоналните нива и промените след стимулацията. Допълнително се вклюват високи дози фолиева киселина поради повишените изисквания.

Фоликуларна аспирация

 • 52853590 – egg is holding by a pipet and a neeldle.
 • 65743019 – in vitro fertilization

Аспирацията на яйцеклетки при ин витро

Всеки отделен фоликул с размер над 15 мм трябва да се пунктира. При аспирация на яйцеклетките налягането на вакуум помпата трябва да е между 100 и 120 mmHg. При по-голямо налягане се увреждат яйцеклетките (наблюдава се оток и разрушаване на зона пелуцида). Най-добрата техника е през една дупка на влагалището и яйчника да се аспирират всички яйцеклетки. Стандартно се използва игла с единичен лумен (single lumen needle). Някои оператори пунктират всеки фоликул поотделно, като пробиват влагалищната стена и капсулата на яйчника многократно. Това травмира много повече влагалището, повишава кръвозагубата, прави на яйчника множество пункционни отвърстия и жените имат много повече болки. Вакуум-помпата се активира след пунктиране с иглата на фоликула. В противен случай се аспирира въздух и се наблюдава т.нар. „капучино ефект“ – турбулентен поток с увреждане на яйцеклетката. Вакуум-помпата се деактивира при изваждане на иглата от яйчника. При липса на яйцеклетки в аспиратите (т.нар. “empty follicle syndrome”) може да се направи промивка на фоликулите и реаспирация. Тогава може да се използва и игла с два лумена за промивка на фоликулите (double lumen needle). Някои автори препоръчват иглата с два лумена при пункция на 1 или 2 фоликула при жени с лош отговор на стимулацията (poor responders). Кюретирането на фоликула с иглата също повишава броя аспирирани яйцеклетки. При неуспех трябва да се изследват стойностите на бета-ЧХГ и да се търси неточно приложение на тригера (Овитрел, Хориомон, Прегнил) и таймиране на овулацията.

Яйцеклетките попадат в предварително темперирани епруветки преди да попаднат веднага в лабораторията. Охлаждане на яйцеклетките ги уврежда и води до много лоша прогноза.

При пункция на фоликулите се аспирира и фоликулярната течност, която е пълна с хормони. По този начин се намаляват хормоналните нива, напрежението и болката в яйчниците.

Пункцията на яйчниците е силно болезнена процедура. Краткотрайната венозна анестезия е най-добрият метод за обезболяване на процедурата. Тя дава възможност на оператора да пунктира при максимален комфорт и неподвижност на яйчниците. Прилагане на местна анестезия не дава достатъчно ниво на обезболяване. Пациентката може неволно да реагира и при пунктиране да се увредят с иглата съседни на яйчника органи. Друго неприятно усложнение е да се измести от иглата от яйчниковия фоликул и така да се загуби яйцеклетката. Затова ние не препоръчваме пункцията да се прави с местна анестезия, а по-скоро с краткотрайната венозна анестезия.

Аспирацията на яйцеклетки е стандартна процедура. Усложненията са редки, но въпреки това се случват:

 • Кървене от влагалището – то спира при компресия с марлен тампон за 3 минути. Въпреки това жените се съветват да не правят промивки, да не използват тампони и да нямат полови контакти след процедурата.
 • Травма на тазови органи и кръвоносни съдове – Кървенето от яйчника и увреждането на тазови кръвоносни съдове води до пълнене на корема с кръв след пункцията (хемоперитонеум). Това състояние е спешно, жената колабира и изисква операция и спиране на кървенето. Пунктирането на черва и пикочен мехур е рядко, но може да доведе до инфекция и перитонит.
 • Тазова инфекция и образуване на абсцеси – Те се характеризират с болка и температура дни след пункцията. Рискови са жени с тазова-възпалителна болест с хидросалпинкси и ендометриозни кисти. Необходима е интравенозна антибиотична терапия в тези случаи. При образувани големи абсцеси те трябва да се дренират през влагалището или през корема с операция.
 • Тромбемболични усложнения – хормоните стимулират образуването на тромби. При жени с тромбофилия (генетично повишена съсирваемост на кръвта), стимулацията може да доведе до масивна тромбемболия, с причиняване на инфаркти и инсулти, включително и фатален изход. Рискът от тромбози е индивидуален и той не може да се предвиди. В листовките на медикаментите за ин витро пациентите са ясно информирани и те приемат този риск. Томбемболичните усложнения и кървенето в корема след пункция са водещите причини са смъртни случаи след ин витро.
 • Торзия на яйчника след пункция – Много рядко срещано усложнение. Характеризира се със силна болка след аспирация и данни за остър корем. Лапароскопията в спешен порядък може да спаси яйчника.
 • Други усложнения – Описани са руптура на ендометриозна киста на яйчника, апендицит, запушване на уретера, уретеро-вагинална фистула, вертебрален остеомиелит, усложнения от анестезията.

Историята на Цветелина и Георги

 • Мария и Йоан 3
 • Цецка и Жоро

Здравейте, бъдещи майки и татковци!

Бихме искали да споделим нашата кратка история и с това да вдъхнем кураж на онези от вас, които мечтаят да имат деца. Може да ви изглежда трудно, дори невъзможно да изминете пътя на ин витро-процедурите, но ви уверяваме, че си заслужава да опитате. Ние го сторихме и вече сме едно щастливо семейство.
Ето как започна всичко… Опитвахме две години да имаме деца по така наречения „нормален” начин. Но не се получи. Дали заради годините, стреса, или поради някаква друга причина така и не стана. Затова решихме да опитаме ин витро. Проучихме, говорихме с приятели, ровихме из интернет и открихме МЦ „Афродита” – д-р Баев и д-р Бангеева. След няколко изключително сърдечни срещи и разговори, стартирахме процедурите. Всичко започна по Коледа – най-светлите празници, които ни донесоха много късмет. Нашите красиви и дългоочаквани близнаци се появиха на 15-ти август – празника на Света Богородица, Божията майка. Дадохме им имената Мария и Йоан.

Естествено, целият процес не е кратък, но не е и много дълъг. Заслужава си да извървите пътя и да достигнете до щастието да имате прекрасни деца. През цялото време до нас бяха д-р Баев и д-р Бангеева – грижовни и всеотдайни. Отговаряха на всички наши обаждания, на всички наши въпроси, колкото и странни да бяха понякога. С тяхната подкрепа и загриженост цялата процедура мина неусетно, без да се притесним и без да усетим, че нещо не е както трябва. Винаги внимателно и спокойно ни обясняваха и подготвяха за всяка манипулация, получавахме непрекъснати консултации – и по телефона, и лично. Чувствахме, че някой бди над нас и също като нас силно иска чудото да се случи. И то се случи. Благодарение на нашето огромно желание и на професионализма на д-р Баев и д-р Бангеева. Благодарим Ви от сърце, че направихте реалност нашата мечта да имаме деца. Благодарим Ви, че бяхте част от пътя, който извървяхме, за да имаме едно пълноценно четиричленно семейство: мама, тати, Мими и Йоан! Пожелаваме Ви на вас и на всички, двойки, които си мечтаят като нас за деца, да имат възможността да изживеят нашите радостни мигове.

Бъдете здрави и все така всеотдайни! И продължавайте да сбъдвате мечтите на хората. Благодарим ви!

С поздрав:
Цветелина и Георги от град Златица

7 съвета за правилно хранене по време на ин витро процедура

 • 10229379 – pregnant woman in kitchen making salad

Хормоналната стимулация повишава нуждите на организма на жената от белтъци, мазнини, въглехидрати и витамини. Оптималното хранене е най-важната предпоставка за развитието на здрави яйцеклетки и последваща имплантация на ембриони в матката.

 1. Приемайте много течности. Общият прием на течности трябва да е около 3 – 3,5 литра дневно. Това може да включва фрешове, айрян и минерална вода и да се разпределя плавно през дена. Течностите разреждат хормоните в кръвта и намаляват гаденето и повръщането. Те стимулират по бързото преминаване на хормоните през бъбреците и черния дроб и метаболизирането им.
 2. Избягвайте консерванти. В натуралните сокове и в повечето храни има множество консерванти. Предпочитайте храна прясно приготвена на място и фрешове от плодове. Консервантите дразнят храносмилателната система и водят до гадене и повръщане.
 3. Приемайте храна богата на протеини. Аминокиселините са изключително важни за изграждането на тъканите на новия организъм. Яйцата, месото, рибата, млечните продукти са задължителни. Диетите и недостигът на аминокиселини са забранени и често обричат на неуспех процедурата.
 4. Яжте пресни плодове и зеленчуци. Фолиевата киселина е изключително необходима за зачеването и в първия триместър на бременността за развитие на нервната система на бебето. Допълнително лекарите препоръчваме прием с таблетки фолиева киселина с цел намаляване на риска от аномалии на мозъка на детето.
 5. Избягвайте храни, които не обичате или дразнят вкусовите ви рецептори. От хормоните се повишава чувствителността на вкусово-обонятелния анализатор. Често жените имат гадене и повръщане при ин витро процедура и това се дължи на високите нива хормони. Не приемайте риба ,например, въпреки че е много полезна, ако не обичате или ви се повръща от нея.
 6. Приемайте храната на малки порции и не преяждайте. Перисталтиката е забавена от хормоните и често жените при ин витро страдат от констипация. Приемайте храна богата на фибри и целулоза/ пълнозърнест хляб, круши, бобови храни и др./.
 7. Не приемайте сурови храни /суши, сурово месо/ и нетермично обработени млека, яйца и дивечово месо. Тези храни крият риск от зараза с бактерии, трихинела, паразити и могат да са причина за опасни чревни инфекции и интоксикация.

Fear Itself Speech дї®ж”№ ж–‡з«  и‹±ж–‡ click through the following web site | Advanced Trading ToolsВ В·В Learn How to Trade opciones binarias demo click here now
Loan Canada go credit visit their websiteFear Itself Speech essay custom service click through the following www place | Advanced Trading Tools · Learn How to Trade Binære optioner handel click here now
visit their there essay genesis