за д-р Баев

Няколко думи за д-р Антон Баев

Д-р Антон Баев е акушер-гинеколог и специалист по репродуктивна медицина

Към настоящият момент д-р Баев е ръководител на Ин Витро екипа на Клиника за Асистирани Репродуктивни Технологии “АФРОДИТА”, София, работи и в Първа Специализирана Акушеро-Гинекологична болница за Активно Лечение“ Света София.

Специализиран е в асистирани репродуктивни техники, ехографска диагностика, лапроскопски и хистероскопски операции.

От 2008г. до сега е помогнал на над 1000 бебета да бъдат заченати и родени.

Член е на Българското Дружество по Акушерство и Гинекология, Българската асоциация по стерилитет, ESHRE – European society of human reproduction and embryology (Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология).

Д-р Антон Баев е роден през 1980г. в гр. Бургас. През 2005г. завършва с отличие Медицински Университет – София и печели награда “Златен Хипократ” за постигнати отлични резултати в хода на следването, която му дава право да специализира безплатно избрана от него специалност. Избира акушерство и гинекология. Печели и Отличие от Българския лекарски съюз за постигнат максимален успех при следването си в Медицинския Университет – София.

През 2010г. д-р Баев придобива специалност “Акушерство и гинекология” в Първа Специализирана Акушеро – Гинекологична болница за Активно Лечение “Света София” и Клиниката по Акушерство и Гинекология към Университетската Болница за Активно Лечение “Света Анна” – София. През 2011 година придобива и специалност “Асистирана репродукция”.

До 2011г. специализира и работи под ръководството на редица корифеи в областта на репродуктивната медицина, а именно: д-р Пападопулос – Клиника по Ин Витро “Афродита”, София; д-р Тимева – Ин витро клиника “Д-р Щерев”; Проф. Прапас – Ин витро Клиника, Солун; д-р Палмес – Ин витро клиника Митера, Атина.

През 2016г. се дипломира и по специалност “Обществено Здраве и Здравен мениджмънт” – МУ – София, Факултет по Обществено Здраве.През годините д-р Баев специализира на много места по света. Сред многобройните му специализации са 3-месечна Специализация по фетална медицина при Проф. Франк Лувен в Немската Университетска АГ клиника във Франкфурт със стипендия от германското научно дружество; 3-месечна Специализация по гинекология във Френската Университетска Гинекологична клиника в Безансон при Проф. Майе.Д-р Антон Баев непрекъснато придобива допълнителни квалификации. Можете да ги разгледате тук.

Дейности

1
Асистирана репродукция (Ин витро)
  • Диагностиката на причините за стерилитета улесняват и ускоряват зачеването. Те помагат на двойката и често забременяването се получава без помощта на ин витро.
  • Индукцията /стимулацията/ на овулацията с медикаменти е най-лесният начин за успех при жени с хормонални нарушения.
  • Вътрематочната инсеминация е средство на първи избор при мъже с нарушения в сперматогенезата /мъжки фактор/.
  • Оперативната лапароскопия помага при нарушена функция на маточните тръби и често след нея тези жени забременяват вкъщи.
  • Ин витро оплождането е най-добрият и ефективен метод за лечение на стерилитета.
2
Проследяване на бременност

Бременността след ин витро оплождане е високо рискова бременност. При нея е по-висок процентът спонтанни аборти, преждевременни раждания, хипертензивни нарушения, аномалии на плода и др. Това се дължи на много причини – често напреднала възраст на родителите, генетични аномалии на половите клетки, по-висок процент близнаци и др. Проследяването на бременността с всички необходими изследвания и консултации е много отговорно и повишава шансовете за успех. Препоръчително е стриктно спазване на всички препоръки и медикаментозен план от бременната.

3
Раждане

Раждането след ин витро оплождане се извършва в повечето случаи с цезарово сечение /секцио/. Ин витро е относителна / не задължителна/ индикация за раждане с операция. Често е налице и друга причина – по-напреднала възраст на жената, операции на матката /миомектомии и др/, очни индикации, близнаци, бебе в седалищно предлежание, желание на пациентката и др. Секциото е по-малко рисково за бебето. То е операция и естествено е свързано с по-големи усложнения за майката. Винаги ако бременната има желание и липсват контраиндикации, тя може да опита и нормално раждане. Естествено тук трябва да се преценят размерите на таза на жената и големината на плода. Това е най-добре да се уточни в последния месец на бременността по-близо до термина за раждане.

4
Оперативна гинекология
  • Успехът на асистираните технологии е неимоверно по-голям ако се комбинира със съвременните ендоскопски методи за оперативно лечение. При тях се комбинира оперативен метод с голямо увеличение с камера, с фини инструменти и прецизна хирургична техника. Възстановителният период е минимален.
  • Оперативната лапароскопия за отстраняване на миоми на матката и възпалени и силно увредени маточни тръби / хидросалпинкси/ гарантира успеха на ин витро процедурата. Без корекция на тези нарушения ин витро опита няма да е успешен. Лапароскопската пластика на маточните тръби може да се опита като първа стъпка при млади жени с цел да се избегне ин витро.
  • Оперативната хистероскопия за премахване на вътрематочни полипи, подлигавични миоми и вътрематочен септум /преграда/ оптимизира имплантационният потенциал на матката. И най-добрият ембрион няма да успее да се имплантира в матка с описаните нарушения.
  • Един ин витро специалист трябва да владее съвременните ендоскопски методи за оперативно лечение.