Асистирани репродуктивни технологии / АРТ/

Съвременните асистирани репродуктивни техники обединяват всички методики, които включват директно манипулиране и оплождане на яйцеклетки извън тялото на жената. Първата и най-разпространена методика е Ин витро оплождането /IVF/. Успехът на АРТ прави революция в диагностиката и лечението на стерилитета. Много други практики и методики остават в историята просто поради факта, че Ин витро е много по-ефективно.
Ин витро оплождането /IVF/ включва високо координирани стъпки, започващи с контролирана яйчникова хиперстимулация с гонадотропини, аспирация на яйцеклетките трансвагинално под ултразвуков контрол, оплождане на яйцеклетките със сперматозоиди в лабораторията и завършва с трансцервикален трансфер на получените ембриони в матката. Първата бременност след ин витро оплождане е получена през 1976 година и за съжаление е била извънматочна. Първото ин витро бебе е родено през 1978г. Patrick Steptoe and Robert Edwards са пионерите в ин витро оплождането и техните имена винаги ще останат в историята на човечеството. Сега АРТ технологиите имат повече от 40 години история и милиони ин витро бебета са проплакали в Европа и Америка. В момента в световен мащаб се приема, че 3% от всички родени бебета са ин витро.
АРТ техниките включват и методи за асистирано оплождане:
ICSI /Intracytoplasmic sperm injection/ и нейната модификация IMSI/Intracytoplasmic morpholgically selected sperm injection/ включва инжектиране на сперматозоид с микроскоп и икси пипета директно в яйцеклетката. Така става възможно оплождането на яйцеклетката от един единствен сперматозоид, получен от еякулата или от биопсия на тестиса или надсеменика /TESA , PESA/. Това е основният метод за лечение на мъжкия стерилитет. ICSI методиката започва да се прилага в Брюксел, Европа 1987г. от Paul Devroey and Andre Van Steirteghem и първото ICSI бебе се ражда през 1992г. в Сингапур.
В повечето случаи ин витро оплождането се използва да помогне на двойката да има свое биологично дете. В някои случаи обаче използването на донорска сперма, донорски яйцеклетки и сурогатството са единственото решение и те играят важна роля в съвременните АРТ технологии.
Другите форми на АРТ включват трансфер на гамети /яйцеклетки и сперматозоиди/ и ембриони в маточните тръби с лапароскопия. Това са GIFT /gamete intrafallopian transfer/ и ZIFT /zygote intrafallopian transfer/. Тяхната роля е била в началото на развитие на АРТ, когато инкубаторите и хранителните среди за ембрионите не са били достатъчно добри. За тяхното осъществяване се изискват нормално функциониращи маточни тръби. Тези АРТ методики имат историческо значение.

Comments are closed.