Асистирани репродуктивни технологии / АРТ/

Съвременните асистирани репродуктивни техники обединяват всички методики, които включват директно манипулиране и оплождане на яйцеклетки извън тялото на жената. Първата и най-разпространена методика е Ин витро оплождането /IVF/. Успехът на АРТ прави революция в диагностиката и лечението на стерилитета. Много други практики и методики остават в историята просто поради факта, че Ин витро е много по-ефективно.
Ин витро оплождането /IVF/ включва високо координирани стъпки, започващи с контролирана яйчникова хиперстимулация с гонадотропини, аспирация на яйцеклетките трансвагинално под ултразвуков контрол, оплождане на яйцеклетките със сперматозоиди в лабораторията и завършва с трансцервикален трансфер на получените ембриони в матката. Първата бременност след ин витро оплождане е получена през 1976 година и за съжаление е била извънматочна. Първото ин витро бебе е родено през 1978г. Patrick Steptoe and Robert Edwards са пионерите в ин витро оплождането и техните имена винаги ще останат в историята на човечеството. Сега АРТ технологиите имат повече от 40 години история и милиони ин витро бебета са проплакали в Европа и Америка. В момента в световен мащаб се приема, че 3% от всички родени бебета са ин витро.
АРТ техниките включват и методи за асистирано оплождане:
ICSI /Intracytoplasmic sperm injection/ и нейната модификация IMSI/Intracytoplasmic morpholgically selected sperm injection/ включва инжектиране на сперматозоид с микроскоп и икси пипета директно в яйцеклетката. Така става възможно оплождането на яйцеклетката от един единствен сперматозоид, получен от еякулата или от биопсия на тестиса или надсеменика /TESA , PESA/. Това е основният метод за лечение на мъжкия стерилитет. ICSI методиката започва да се прилага в Брюксел, Европа 1987г. от Paul Devroey and Andre Van Steirteghem и първото ICSI бебе се ражда през 1992г. в Сингапур.
В повечето случаи ин витро оплождането се използва да помогне на двойката да има свое биологично дете. В някои случаи обаче използването на донорска сперма, донорски яйцеклетки и сурогатството са единственото решение и те играят важна роля в съвременните АРТ технологии.
Другите форми на АРТ включват трансфер на гамети /яйцеклетки и сперматозоиди/ и ембриони в маточните тръби с лапароскопия. Това са GIFT /gamete intrafallopian transfer/ и ZIFT /zygote intrafallopian transfer/. Тяхната роля е била в началото на развитие на АРТ, когато инкубаторите и хранителните среди за ембрионите не са били достатъчно добри. За тяхното осъществяване се изискват нормално функциониращи маточни тръби. Тези АРТ методики имат историческо значение.

Comments are closed.

Fear Itself Speech дї®ж”№ ж–‡з«  и‹±ж–‡ click through the following web site | Advanced Trading ToolsВ В·В Learn How to Trade opciones binarias demo click here now
Loan Canada go credit visit their websiteFear Itself Speech essay custom service click through the following www place | Advanced Trading Tools · Learn How to Trade Binære optioner handel click here now
visit their there essay genesis