Ендоскопски операции при жени със стерилитет

Лапароскопията е основният диагностичен метод за оценка на функцията на маточните тръби. Тя дава възможност с камера с оптика с голямо увеличение да се огледа фимбриалния апарат и изследва маточната проходимост с багрилото метиленово синьо. Фините лапароскопски инструменти не травмират маточната тръба и коагулират кървящите кръвоносни съдове. С опитен оператор лапароскопията възстановява увредени и възпалени маточни тръби, това е така наречената лапароскопска пластика на маточните тръби. Отпрепарира и премахва сраствания между маточната тръба и яйчника и улеснява улавянето на яйцеклетката. Така лапароскопията е основният лечебен метод на тазово-възпалителната болест. Тя винаги трябва да се предприеме като първа стъпка при млади жени със стерилитет. Ин витро е алтернатива, но лапароскопията дава възможност на тези пациентки да заченат спонтанно.

Лапароскопията е основният хирургичен метод за повишаване на имплантационния потенциал на матката. Маточните миоми се срещат при всяка трета жена и тяхната честота се повишава с напредване на възрастта. Миомите, деформиращи т.нар. “Junctional Zone”, /границата ендометриум-миометриум/, намаляват имплантацията и водят до спонтанни аборти. Лапароскопскията дава възможност за внимателно отпрепариране на миомата от маточния мускул, коагулиране на кървящите кръвоносни съдове и коагулиране. Матката се зашива с лапароскопски шев и рискът от образуване на постоперативни сраствания е минимален.
При тежка увреда на маточните тръби и оформени хидросалпинкси се намалява имлантацията на ембрионите с 50%. Възпалителната течност се дренира през тръбите в матката и убива и увлича ембрионите и намалява имплантационния потенциал на ендометриума. Лапароскопското премахване на тези хидросалпинкси прави шансовете на тези пациентки оптимални.

Хистероскопията е основният ендоскопски метод за оглед маточната кухина. С камера и с изотоничен разтвор се разширява цервикалния канал и маточната кухина се промива и оглежда с помощта на източник на студена светлина. Самата операция улеснява и подобрява имплантация при последващ ембриотрансфер, особено ако е комбинирана с “endometrial scratching” /изкуствено предизвикана локална увреда на ендометриума/.

При наличие на ендометрилни полипи и подлигавични миоми общо се уврежда маточната лигавица и се намалява имплантацията. Оперативната хистероскопия дава възможност с помощта на биполярна електрическа бримка да се изреже под визуален контрол полипа или миомния възел. Така цялата ендометриална кухина се пази за последваща имплантация и се премахва само патологията.

Ендоскопските операции изискват голяма квалификация и специфична гинекологична експертиза. Репродуктивните специалисти са водещите при извършването на тези операции. Ако лапароскопиите и хистероскопиите не са извършени в необходимия обем и качество често се налага тяхното повторно извършване.

Comments are closed.

Fear Itself Speech дї®ж”№ ж–‡з«  и‹±ж–‡ click through the following web site | Advanced Trading ToolsВ В·В Learn How to Trade opciones binarias demo click here now
Loan Canada go credit visit their websiteFear Itself Speech essay custom service click through the following www place | Advanced Trading Tools · Learn How to Trade Binære optioner handel click here now
visit their there essay genesis