Ендоскопски операции при жени със стерилитет

Лапароскопията е основният диагностичен метод за оценка на функцията на маточните тръби. Тя дава възможност с камера с оптика с голямо увеличение да се огледа фимбриалния апарат и изследва маточната проходимост с багрилото метиленово синьо. Фините лапароскопски инструменти не травмират маточната тръба и коагулират кървящите кръвоносни съдове. С опитен оператор лапароскопията възстановява увредени и възпалени маточни тръби, това е така наречената лапароскопска пластика на маточните тръби. Отпрепарира и премахва сраствания между маточната тръба и яйчника и улеснява улавянето на яйцеклетката. Така лапароскопията е основният лечебен метод на тазово-възпалителната болест. Тя винаги трябва да се предприеме като първа стъпка при млади жени със стерилитет. Ин витро е алтернатива, но лапароскопията дава възможност на тези пациентки да заченат спонтанно.

Лапароскопията е основният хирургичен метод за повишаване на имплантационния потенциал на матката. Маточните миоми се срещат при всяка трета жена и тяхната честота се повишава с напредване на възрастта. Миомите, деформиращи т.нар. “Junctional Zone”, /границата ендометриум-миометриум/, намаляват имплантацията и водят до спонтанни аборти. Лапароскопскията дава възможност за внимателно отпрепариране на миомата от маточния мускул, коагулиране на кървящите кръвоносни съдове и коагулиране. Матката се зашива с лапароскопски шев и рискът от образуване на постоперативни сраствания е минимален.
При тежка увреда на маточните тръби и оформени хидросалпинкси се намалява имлантацията на ембрионите с 50%. Възпалителната течност се дренира през тръбите в матката и убива и увлича ембрионите и намалява имплантационния потенциал на ендометриума. Лапароскопското премахване на тези хидросалпинкси прави шансовете на тези пациентки оптимални.

Хистероскопията е основният ендоскопски метод за оглед маточната кухина. С камера и с изотоничен разтвор се разширява цервикалния канал и маточната кухина се промива и оглежда с помощта на източник на студена светлина. Самата операция улеснява и подобрява имплантация при последващ ембриотрансфер, особено ако е комбинирана с “endometrial scratching” /изкуствено предизвикана локална увреда на ендометриума/.

При наличие на ендометрилни полипи и подлигавични миоми общо се уврежда маточната лигавица и се намалява имплантацията. Оперативната хистероскопия дава възможност с помощта на биполярна електрическа бримка да се изреже под визуален контрол полипа или миомния възел. Така цялата ендометриална кухина се пази за последваща имплантация и се премахва само патологията.

Ендоскопските операции изискват голяма квалификация и специфична гинекологична експертиза. Репродуктивните специалисти са водещите при извършването на тези операции. Ако лапароскопиите и хистероскопиите не са извършени в необходимия обем и качество често се налага тяхното повторно извършване.

Comments are closed.