Аспирацията на яйцеклетки при ин витро

Пункцията на яйчниците и аспирирането на зрели яйцеклетки е финалната фаза на стимулацията при ин витро оплождането. Максимални шансове за бебе жената има при получени при аспирацията 10 – 15 яйцеклетки. Дори според американската литература 17 яйцеклетки е т.нар. “Miracle number”. Този брой яйцеклетки гарантира раждането на едно здраво бебе.

В исторически план, първите пункции на яйчниците и взимане на яйцеклетки и първата бременност след ин витро са се осъществявали с лапароскопия (Patrick Streptoe 1978). След това се опитвали пункции през коремната стена и през пикочния мехур. С развитие на трансвагиналната ехография и съответните водачи и маркери, яйчниците се пунктират по правило през влагалището под ултразвуков контрол (Susan Lenz). Влагалището се промива със стерилен физиологичен разтвор, като това не повишава риска от инфекция. Повидон-йод и други дезинфектанти намаляват шансовете за забременяване и затова трябва да се избягват. Процедурата по аспирацията на яйцеклетки е краткотрайна и отнема само няколко минути. При стимулация на фоликулите яйчниците се увеличават по обем и натежават. Това улеснява пунктирането им през влагалището. Пункцията изисква много добри ултразвукови умения от страна на оператора. Трябва да се различават яйчниковите фоликули от чревни бримки, тазовите артерии и вени, маточните съдове, маточните тръби, пикочния мехур и другите структури в малкия таз. Ултразвуковият апарат за пункции също трябва да е с добро качество и с много добра разделителна способност и цветен доплер за кръвотока.

При стимулиране на фоликулите и достигнати средни диаметри на водещите доминантни фоликули 18мм, (нива на естрадиола >1500 pg и ендометриум над 9 мм), се стимулира овулацията и процеса на узряване на яйцеклетките – мейоза. Фоликуларната аспирация се прави 35 – 36 часа по-късно.

Прочетете продължението за Фоликуларна аспирация

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be Logged in to post a comment.